Христина Сергиева

Казвам се Христина Сергиева, родена съм в София. В момента живея и уча в Лондон, Великобритания, където продължавам своето музикално образование в специалност „Тон Режисура“ в „University of West London“.

Страстта ми към музиката започва още в детската градина, където не съм спирала да пея, госпожите са предложили на моите родители да ме запишат към някоя вокална група и те са последвали съвета им. По-късно сама изявих желание да свиря на пиано, инструмента ми се струваше чудесен (голям и внушителен за едно 6 годишно дете). Моята майка се свърза с Малина Таскова, която тогава работеше като корепетитор с арфистите в музикалната академия, и ме записа на уроци при нея. По време на някои от уроците ни тя ми показваше различни рекламни брошури на арфи, които бяха като изкарани от приказките.

Когато станах на 10 години, моите родители решиха, че моят музикален талант може да бъде допълнително развит в музикалното училище и започнаха да ме подготвят за кандидатстване там в специалност пиано. Започнах уроците си там, но чух госпожите да говорят за специалност арфа, тогава се сетих за чудесните арфи които госпожа Таскова ми показваше и колко приказни бяха те и помолих родителите си да сменя досегашното пиано с арфа. За мое най-голямо щастие те се съгласиха и така започна моето „приключение” с този прекрасен инструмент.

На първият си урок се страхувах да докосна този внушителен и огромен в моите очи инструмент и се чудех как другите успяват да свирят на него. Не след дълго с много труд и поощрения от моята преподавателка госпожа Кохар Андонян успях и аз да посвиря на прекрасната арфа.

Когато всичко това се случваше имахме двете руски арфи, на едната от които госпожа Андонян е започнала своята арфова приказка. След няколко години получихме нов инструмент който за нашият арфов клас от 10 ученика беше достатъчен, но с нарастването на млади таланти които искат да изучават арфата, те заслужават още една нова арфа с която да покоряват музикалните среди.