Цветелина Ликова

Аз съм Цветелина Ликова, арфистка и преподавател в Единбург, Шотландия.
В България завърших моето основно и средно образование в Национално музикално училище 'Любомир Пипков', след което продължих висшето си образование в Royal Birmingham Conservatoire в Англия. Там завърших с първа (най-висока) степен Бакалавърска диплома. 

В момента работя като арфист и преподавател в Единбург. Изнасям самостоятелни концерти, сега ми предстои един такъв в края на август като част от мащабния фестивал Фриндж в Единбург. Свирила съм по едни от най-големите сцени на острова, от които - Роял Албърт Хол в Лондон, Симфони хол и Таун хол в Бирмингам, Ъшър хол в Единбург, и много други, както и в най-популярните хотели и зали за специални събития и сватби в Единбург и околностите. Свирила съм на фестивали в Англия и България,  пред 30 000 човека публика и съм пътувала с арфата в Европа и Азия, да спомена няколко - Италия, Франция, Кипър, Турция, Гърция, Дубай, и други. @tsvetelina.likova

До момента имам един издаден солов албум с моя оригинална музика. Подробности може да откриете на уебсайта ми tsvetelinalikova.com 

Това всичкото не бих го постигнала без отдадеността, упоритата работа и окуражаване на прекрасния ми пръв учител по арфа - Кохи Андонян. Тя откри таланта ми още на 11 години, когато ме приеха в Музикалното училище. От тогава до днес тя ме е напътства и подкрепяла безусловно във всеки един момент от моето професионално развитие. Когато започнах да уча арфа, в музикалното имаше само две много стари руски арфи, които за начало бяха поносими, но на тях не можехме да разботим над качество на звука, което е много важно за един музикант. Като бях около 10ти клас Музикалното училище успя с преки усилия да спонсорира по-добър инструмент, който беше огромно щастие за целия клас по арфа. Този инструмент обаче е доста тежък, така че Музикалното училище наистина има нужда от един качествен нов и по-лек инструмент. Г-жа Андонян през всички тези години е създавала толкова отдадени арфисти, а класа и продължава да расте с всяка изминала година.

Мисля че доказваме пред света, че в нашата красива държава се създават добри арфисти, а точно един инструмент по стандартите в Европа и чужбина би спомогнал за това бъдещо развитие!