Общност

Ние сме общност, обединена от творчеството, музиката и вярата в постижимостта на мечтите. Ние сме родители и ученици от класовете по арфа на г-жа Кохар Андонян и г-жа Лили Стоева, в Национално музикално училище „Любомир Пипков“. Каузата ни е частна инициатива, която реализираме изключително с доброволчески труд.

Как се роди идеята за кампанията?

  • Алексей и Диана Христови, и техните деца, възпитаници на НМУ "Л. Пипков"

Разказва Алексей Христов, един от родителите и инициатор на кампанията

Кампанията „Нова арфа за нашето училище“ започнахме заради децата ни. И в подкрепа на техните всеотдайни и вдъхновяващи учители. Нашите деца Симона Мария и Теодор, тази година завършиха първи клас в училището. Тя се учи да свири на арфа, а той на кларинет.

В края на тази учебната година, учителката по арфа на дъщеря ни Д-р Кохар Андонян и съпругата ми, обсъждаха възможностите за обновяване на училищните музикални инструменти, на които разчитат почти всички арфистки. Арфата е скъп инструмент и не всеки може да купи за упражненията на детето си в къщи. По-големите деца от класа свирят на големи арфи, и родителите им почти изцяло разчитат на материалната база на училището. В същото време, освен за арфистите, училището има грижата да осигурява и други скъпи музикални инструменти за своите ученици. И се запитахме: С какво можем да помогнем ние?

Така, с голямо желание, родителски ентусиазъм и вяра в доброто, се роди идеята за дарителската кампания. Започнахме да привличаме и други родители на ученици от класовете по арфа към кампанията. Обсъдихме идеята и с директора на училището, и тя я прие с радост.

През август разбрахме, че музикалната програма на 35-то издание на празниците за изкустава „Аполония“ в Созопол през 2019, е посветена на струнните инструменти.
Така, в процеса на подготовка на кампанията „Нова арфа за нашето училище“, се роди идеята да обявим началото на тази инициатива на концерта La Belle Époque de la Harpe 5, на 6 септември 2019 година от 19:00 ч.

Кои са вдъхновителите на кампанията?

  • д-р Кохар Андонян, учител по арфа и камерна музика в НМУ "Любомир Пипков“

Кампанията „Нова арфа за нашето училище“  бе вдъхновена от един всеотдаен учител, искрено посветен на развитието на младите арфисти, запленяващ и даряващ с безрезервна доброта, професионализъм и личен пример на музикант и педагог д-р Кохар Андонян.

С огромна благодарност за всеотдайността, любовта и професионализма, г-жо Андонян!

пише ученичка от класа по арфа в НМУ „Л.Пипков“ и изпраща голямо сърце на своята учителка.

Нека ви разкажем за нея.

Д-р Кохар Хампарцум Андонян-Краджян, или както всички нейни ученички я наричат Кохи Андонян, е дългогодишен учител по арфа и камерна музика в Национално музикално училище "Любомир Пипков“ в град София. Тя е ръководител на струнната група там, и художествен ръководител на ансамбъл „Арфи и китари“. Вдъхноваващ преподавател, артист-солист и камерен изпънител, г-жа Андонян с неизчерпаема енергия и любов, създава необходимите условия на заложения в децата талант да покълне и разцъфне на сцените в България и по света.

За нейното педагогическо умение, говорят от сърце учениците ѝ, наградите за педагогическите ѝ постижения и дългия списък от спечелени награди от нейните възпитаници в български и международни музикални конкурси.

Благодаря Ви г-жо Кохи Андонян за всеотдайността и любовта и за всички незабравими и вълнуващи моменти,които имам възможността да изживея тези дни!

- пише Виктория Маркова, ученичка в НМУ „Л.Пипков“ на страницата си във Фейсбук, след като спечели преди няколко дни второ място на един от най-престижните музикални конкурси за арфови изпълнители в Италия - Suoni d'Arpa 2019.

Благодаря на Кохи Андонян за неуморната и искрена отдаденост като преподавател и човек,призвана да запленява децата с красотата на арфовото изкуство.

- искрено се обръща към нея родител на нейна възпитаничка.

Няма по-голямо щастие от успешния старт на една мечта за нас, арфистите на НМУ! Надеждата , която вдъхнахте на всички нас и опита, с който всеки път ни дарявате няма равен! Благодарим ви госпожо Suzanna Klintcharova, Kohi Andonyan.

пише Ивайла Тодорова – ученичка от класа по арфа.

През годините г-жа Андонян е удостоявана с множество награди за своята работа, като някои от тях са:  титлата „посланник на мира” от Юнеско, през 2015 г. с диплом за високи предагогически постижения  на Международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти, през 2016 г. получава  Специална награда за високи педагогически постижения от 24-ия международен конкурс за композитори,камерни ансамбли и инструменталисти „Музиката и земята“ .

Тази година Кохар Андонян  е удостоена с две награди за високи педагогически резутати и за откриването и развитието на млади таланти на конкурсите в Пловдив и в Перник.

Почти непосилна е задачата да изброим всичките награди на нейните ученици от 1993 г., когато започва работа в НМУ „Л.Пипков“ до сега. Нейните ученици са носители на много награди и са лауреати в редица национални и международни конкурси. 

Своето високо умение на музикален педагог и изпълнител, Кохар Андонян продължава да развива в майсторските класове на водещи педагози-арфисти като Сузана Клинчарова (Франция); Емануела Еспости (Италия); Лизета Росси (Италия); Елизабет Бинош (Франция); Клаудия Антонели (Италия). В майсторския клас на проф. Клинчарова в НБУ тя е нейн дългогодишен асистент и партньор на сцената.

За нейното изпълнителско майсторство свидетелства активната и концертна дейност в България и Европа, записите ѝ за Българската национална телевизия и радио, както и за Македонската национална телевизия, участия на музикални фестивали.

Можем да разказваме още, и дори да ни се иска, ще дадем тази възможност на нейните ученици и техните успехи!

Благодарим Ви, Кохи Андонян за вдъхновението и професионализма, и се надяваме да помогнем да изведете на още по-високи върхове вашите ученици!

Родителите, които подкрепят кампанията

  • Алексей Христов

  • Биляна Василиева

  • Дияна Д. Христова

  • Евелина Маркова

  • Камелия Величкова

  • Мария И. Самарева

  • Пенко Лазаров

  • Надя Божилова