Лидия Станкулова

Казвам се Лидия Станкулова, родена съм в София. В момента живея и творя в Обединени арабски емирства, където съм имала и имам възможността да творя в едни от емблематичните места. Свирила съм в Бурж Ал Араб, единственият 7 звезден хотел в света., в Атлантис, Бурдж Хкалифа - най-високата сграда в света, дубайската Опера, както и пред шейхове и управници в ОАЕ, Катар, Оман, Бахрейн, Индия и дори Малдивските острови.

Създадох и клас по арфа, малък, но с талантливи и работливи деца и възрастни , които изпълняваха и българска музика пред Катрин Финч. В момента работя рамо до рамо с Диана Пандова, от 7 години тя е титулярната арфистка на Бурдж Ал Араб. Заедно с Диана работим по проекти за популяризиране на арфата и българската музика.

А всичко тръгна от една бележка на вратата на изпитната зала в старото музикално училище на Оборище 5. Търсеха се ученици за арфа, и аз отидох. На първият си урок стоях страхливо зад този голям инструмент и се чудех как тази малка жена (госпожа Андонян) свири на него и как ли аз ще просвиря...

Но с борба, вяра в нас и много търпение моите учителки, госпожа Кохар Андонян и професор Малина Христова, направиха арфистка и от мен. Тогава, преди 20 години (олеле!!!) двете арфи, на които се упражнявахме бяха на по 30-40 години, със струни от корда на въдица, защото нямаше как и с какво да си купим струни ... 

Но и ние бяхме малко, започваме от 6-7 клас. Сега има нова генерация, започват от 6-7 годишни, талантливи деца, които заслужават да свирят на хубав инструмент, за да са конкурентно способни на световно ниво.