Седем първи награди за възпитаници на г-жа Кохар Андонян
на Music Competition Online - Opus Artis Paris

Fr 2

В годината, в която не можем да се прегръщаме, единствената прегръдка, която можем да си позволим е с изкуството и тя е безценна."*

 С голяма радост и вълнение споделяме прекрасната новина за нови успехи на младите изпълнители от класа по арфа в НМУ „Л.Пипков“ на първият международен онлайн конкурс Music Competition Online 2020, организиран от Фондация „Opus Artis – Paris“.

 Music Competition Online 2020 започна на 15 юли и даде възможност за музикална среща на млади изпълнители от целия свят. В него се включиха участници в седем възрастови групи от: Америка, Аржентина, Австралия, България, Канада, Китай, Куба, Еквадор, Франция, Германия, Хонконг, Индия, Индонезия, Италия, Косово, Македония, Мексико, Молдова, Холандия, Нигерия , Филипини, Полша, Португалия, Катар, Южна Корея, Испания, Тайван и Виетнам. В повече от петнадесет музикални категории, дисциплините с най-много участници бяха: флейта, арфа, пиано, саксофон, цигулка и вокал. В конкуренция с изпълнители от целия свят арфистите от НМУ се представиха блестящо. В началото на септември, седем първи награди пристигнаха от Париж до: Александрина Кушинчанова, Виктория Маркова, Божана Божилова, Яна Георгиева, Никол Самарева,  Ема Божилова и Симона Мария Христова. Грамота за високи постижения към първата награда получи Виктория Маркова.

 Честито на всички призьори и на тяхната учителка г-жа Кохар Андонян! Успехът на международна сцена в този сложен за всички момент е неоценим и вдъхновяващ.

 Да прегърнеш изкуството и да намериш пътя си към него в необичайните условия на 2020 г. е голямо предизвикателство, което те приеха с вяра и любов към музиката. Представянето на младите изпълнители е резултат от целогодишна работа с децата на г-жа Андонян, започнала в нормални учебни условия и продължила онлайн пред компютърните и телефонните екрани. Ако някой ни беше казал миналата година, че е възможно да се преподава и учи музика онлайн, щяхте ли да му повярвате? Едва ли... Кохи Андонян и Лили Стоева приеха това виртулано педагогическо предизвикателство и преведоха с много грижа и любов своите възпитаници през почти непреодолим „маршрут“.

 С много голямо желание, труд и вдъхновение  деца от класовете по арфа и техните преподаватели направиха първия си онлайн концерт в началото на месец май. Това бе своеобразна „генерална репетиция“ за конкурсната сцена, която с вълнение родители, приятели и почитатели на музиката проследиха пред екраните в къщи (видеото, което подариха за нашата кауза можете да гледате тук).

 Резултатите от всеотдайната им работата през годината станаха видими още през месец август на Втори международен музикален конкурс за изпълнители –Трявна Арт – Фест. В онлайн изданието на конкурса младите арфови изпълнители бяха оценени високо, с две първи награди в категория солисти инструменталисти: за първа възрастова група - Симона Мария Христова  и трета възрастова група - Андреа Лазарова и две втори награди за Ема Божилова и Никол Самарева. (повече за конкурса може да прочетете тук).

 След конкурса децата продължиха подготовката си за международния конкурс в Париж, като някои от тях взеха участие и в Майсторския клас на проф.Сузана Клинчарова. Отново неоценима помощ за подготовката, провеждането на майсторския клас и заснемането на някои от конкурсните видеа оказа Нов Български Университет (НБУ) -  партньор в благотворителната ни кауза.

 Мотивираща и вдъхновяваща бе и възможността на младите арфисти от НМУ да се докоснат и да учат от таланта на проф. Клинчарова и да споделят с нея сцената на 51-то издание на фестивала „Софийски музикални седмици“ на 14 септември 2020 г. (видео от концерта тук). С прекрасният музикален подарък за публиката на фестивала те отново отправиха от Камерна сцена на Зала „България“ посланието на „Нова арфа за нашето училище“. Концертът бе излъчван на живо през официалния You Tube канал на НБУ и достигна до почитатели на арфовото изкуство във Франция, Ню Йорк, Берлин, Дубай и други страни по целия свят.

 Днес децата отново са в училището. Графикът за упражнения е готов и препълнен. Те продължават да усвояват трудното арфово изкуство с още по-голямо желание, вяра и надежда да засвирят на нов музикален инструмент на сцената на училището си.

Прегръдката с изкуството наистина дава криле и те го доказват.

Успех мили деца и ви благодарим!

Подкрепете каузата на Нова арфа за нашето училище“ . Научете как тук.

*Цитатът е от интервю с Найо Тицин в телевизия Bloomberg TV

  • Кауза
    • Новини
      • Седем първи награди за възпитаници на г-жа Кохар Андонян на Music Competition Online - Opus Artis Paris